Den 21a februari 2017, NoFo

Nu i den tidiga gryningen glänser kastanjernas grenverk i det lätta regnet, gatorna är tysta och tomma och jag funderar över hur det kunde bli så här.

I ett hett område på Södermalm i Stockholm, där kaféer kallas Coffice och är inredda med konferensrum, hipsters ägnar sig åt skypesamtal samtidigt som de arbetar på sina datorer och dricker exklusivt bryggkaffe. Priserna för bostadsrätter stiger i höjden och en del av de som bor i kvarteren kämpar för att området skall döpas om till NoFo.

I det tysta pågår en motrörelse, på söndagarna fylls Katarina kyrka av besökare. I de flesta kyrkor landet runt hålls gudstjänster inför tomma bänkar, men här på hippa Södermalm har de lyckats vända trenden så att Katarina är den församling som har överlägset flest gudstjänstbesökare i hela landet, dessutom ökar tillströmningen. Hur kan en kyrka på hippa Södermalm attrahera så många, beror det på att kyrkan är en av få platser i samhället där det finns utrymme för tvivel.

Detta händer alltså i det sekulariserade Sverige, en tid då vi skaffar allt snabbare bredband, vi får allt större valfrihet, allt extremare politiska åsikter hörs, vi får en ny president i världens största demokrati som med bestämdhet säger att jorden är platt, sociala sammanhang faller samman så att samtal snart bara kan föras mellan de som befinner sig i samma bubbla.

Det är en smula förvirrande och jag känner fortfarande tvivel, men så bor jag ju inte i NoFo.

Inlagt 2017-02-21 05:53 | Läst 886 ggr. | Permalink
Jag tror det varit på gång i flera år, och att utvecklingen åt detta håll just startat. Och då menar jag västvärlden, inte bara det området.
Svar från Turbo56 2017-02-21 18:13
Tack Stefan, det kanske är som du skriver, det kan vara en motrörelse, ett avståndstagande från vardagens höga tempo.
Men vi skiljer oss ganska mycket från värdens största demokrati, där gudstro är en dygd.
Ett avsnitt av Homeland inleds med att Carrie Mathisonvår tids spröda superhjältinna, knäböjande tar emot nattvarden, hon är utmärglad och svag, fast ändå alltid den starkaste. Vår svenska motsvarighet Saga Norén från Bron har mycket gemensamt med sin amerikanska motsvarighet, de är båda bleka och utmärglade med svåra neuroser och en asocial livsstil. Men Saga Norén skulle aldrig ta emot nattvarden knäböjande eftersom en svens polis tror på tekniken inte på evangeliet.
Sedan kyrkan separerades från staten så har den också kommit att bli en del av New Age och erbjuder även denna typ av nyandlighet där man talar om gud, vilket kanske har många anhängare både SoFo och NoFo. Fin bild från det söder jag bott en period av mitt liv, men det var vid en annan tid.
🙂
Svar från Turbo56 2017-02-21 22:29
Tack Hans-Åke, vem vet åt vilket håll världen är på väg, den ökande polariseringen är oroande, men det gäller att se framåt och fortsätta hoppas.
Jag inser att jag har inte det minsta koll på vad som händer i Stockholm och helt sanningsenligt är jag väl heller inte så intresserad, men ibland blir man ju förvånad....Dina bilder gör dock att jag alltid lockas att öppna och titta närmare en stund. Det är ofta rogivande motiv och ibland kryddade med en historielektion.
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2017-02-21 22:33
Tack Lena, Södermalm har förändrats mycket sedan jag själv var tonåring, då var det en sliten stadsdel med många omoderna lägenheter, idag är det hippare än resten av staden.
Gissar att NoFo syftar på norr om den omtalade Folkungagatan. Hänger inte riktigt med i allt det nya och hippa.
Brukar få fråga barnbarnen när det är något nytt jag inte hängt med på.
Din text är läsvärd och trevlig, tackar för den och bilden är mycket snygg.
Svar från Turbo56 2017-02-22 14:47
Tack Margareta, antagligen är det meningen att vi oinvigda inte skall hänga med, Södermalm har verkligen blivit hett.
Lyckligtvis finns fortfarande de gamla fina kvarteren kvar, rivningshysterin nådde aldrig Södermalm, idag är det inte längre den slitna stadsdel som det var när jag själv växte upp, men atmosfären finns kvar.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver