Josef Frank på ArkDes

I torsdags gick jag på förhandsvisning av Josef Frank – Against Design, den är väl värd ett besök.

Utställningen presenterar hela Josef Franks mångsidiga produktion från hans tidiga arkitektur till de senare årens färgsprakande mönster och möbler vilka han skapade för Svenskt Tenn. Josef Frank var en av modernismens pionjärer som fortfarande influerar och inspirerar designers idag.

Frank utvecklade en filosofi kring arkitektur och inredning kallad ”accidentism, Alla platser där vi kan trivas, rum, gator och städer – har uppstått genom tillfälligheter”, skrev Josef Frank i tidskriften Form 1958, där begreppet först lanserades. Frank menade inte att man helt skulle låta slumpen styra men välkomnade en mer tillåtande arkitektur- och inredningsfilosofi som rymde både högt och lågt, god och dålig smak.

Han var en av centralfigurerna inom arkitektur och formgivning i Österrike under 1910- och 20-talen men i och med antisemitismens framväxt i Österrike på 1930-talet fann han ingen annan utväg än att emigrera till Sverige 1933, hustruns hemland. Han engagerades redan 1934 av Estrid Erikson som designer till Svenskt Tenn, där han arbetade som formgivare fram till sin bortgång 1967. Under tiden 1939–1947 var han verksam i USA men återvände därefter till Stockholm. I utställningen visas bland annat originalskisser på det som har kommit att bli hans mest välkända mönster.

Utanför entrén till ArkDes

Inlagt 2017-03-12 21:12 | Läst 1307 ggr. | Permalink
Snygg bild men jag känner inte igen mig - var är den tagen?

Bra tips om Josef Frank!

Franks textilmönster var uppseendeväckande färgglada i en tid då senfunkisen/kommunalgrått fortfarande rådde. Han var så etablerad att han slapp bli exkommunicerad, men jag tyckte faktiskt att det var väl mycket av det goda.

Det var kvalité på grejorna från Svenskt Tenn. Jag köpte en sån där laminerad bricka som present åt min mamma för alldeles otroligt länge sen. Mamma är borta men brickan är kvar, alldeles hel och fin, det står kattmat på den i köket och mönstret som då var det stillsammaste i Josef Frank-kollektionen har stått sig bra.
Svar från Turbo56 2017-03-13 05:03
Tack Måns, bilden är tagen precis vid entrén till vänster bakom Östasiatiska muséet.
I Sverige och framför allt i Stockholm är han främst känd för sin textilkonst, så det är intressant att även se en annan sida av hans arbete.
Måns H 2017-03-13 05:55
Aha, det är den där långa längan till vänster!

Franks Falsterbohus är kult. Jag har varit där och tittat. Husen är lite rörande i sin vilja att vara moderna men samtidigt mänskliga.
Svar från Turbo56 2017-03-13 10:12
Tack Måns, skisser och modeller till de husen finns med i utställningen som även behandlar hans idéer, modeller och skisser inte bara det som blev genomfört.
Brännvidden och vinkeln gör att byggnaden reser sig som ett vitt tempel en sluten plats för något gudomligt och onåbart, den känns inte särskilt välkomnande. Fin bild.
🙂
Svar från Turbo56 2017-03-13 10:16
Tack Hans, byggnadens baksida känns fortfarande ganska oförstörd och äkta, jag ljusade upp fasaden något för att skapa den effekt som du beskriver.
Ett måste gå till Svenska tenn när jag och övriga i familjen kommer till Stockholm.
Nu bor det barnbarnet där som en gång gjorde skolarbete om Frank med
flera framstående designers...hoppas få se utställningen känns som ett måste.
Förstår det var en upplevelse.
Gun-Inger



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?