En passande grå dag

Långfredagen sägs vara den dagen då Jesus pinades på korset och dog. Under den katolska tiden hände det att man därför piskade varandra på morgonen med fastlagsris som en påminnelse om Jesu lidande. Det gällde att vara först uppe på långfredagens morgon, för dem som låg kvar i sängen fick smaka på riset. Det var fritt fram för alla att risa vem de ville – drängarna kunde risa sin husbonde och barnen sina föräldrar. Det här kallades för påskskräcka eller risning. Dagen var under många år en lång och sorlig dag då man inte fick göra nästan någonting, barnen fick inte leka, allt var stängt och man fick inte besöka vänner utan man skulle bara vara hemma i stillhet.

Inlagt 2017-04-14 07:02 | Läst 1154 ggr. | Permalink
Fin bild, Stockholm? Och påskens traditioner skulle efterlevas, många som nu är över 50 kan vittna om det från barndomen. Inga nöjen.
Svar från Turbo56 2017-04-14 09:56
Tack Stefan, bilden är från Pryssgränd vid Mariaberget.
På långfredag skulle det vara tyst, på radion var det stillsam sorgemusikmusik och på tv som var nytt i min barndom var det inga underhållningsprogram över huvud taget denna kväll.
Det var verkligen årets längsta dag.
Jag minns den stämningen, fast i Göteborg. Allt var stängt.
Bara en biograf var öppen : Cosmorama. Där visades en svartvit stillbildsfilm om Jesu lidande.
Svar från Turbo56 2017-04-14 09:56
Tack Göte, allt var inte bättre for.
Långfredagen, påskdagen och juldagen var det i Sverige förbjudet med teater, bio, dans, konsert, idrott och att gå på restaurang.
Framför allt på långfredagen var allt stängt.
Möjligen gick det att ta en promenad, men inget skrattande i onödan.
De flesta satt hemma medan tv:s enda kanal visade "Matteuspassionen" eller någonting liknande i tre timmar.

På 60-talet kunde man söka dispens hos polisen och det gjorde biograferna.
Så just långfredag visades bibliska amerikanska stor-filmer som "De tio budorden,Barabbas eller någonting liknande.
Den 1a april 1969 avskaffades nöjes-förbudet.
Riktigt fin bild, jag minns min barndoms påskhelger, men riset var avskaffat i det syftet, det var ris nog ändå.
Svar från Turbo56 2017-04-14 10:06
Tack Hans-Åke, skönt att fastlagsriset var avskaffat när du var barn, det är i alla fall bättre nu, även om det fortfarande finns de som får smaka på riset, fast då av andra skäl.
Mkt fin bild i svartvitt! När man var barn på 50 talet var det ju en lång lite tråkig dag med det mesta stängt men nu bättre och ledig för de flesta.
Svar från Turbo56 2017-04-14 10:08
Tack Dan, det är betydligt bättre i dagens sekulära Sverige, klockan åtta i morse gick jag och hunden till bageriet och köpte nybakt baguette och heltunderbara dammsugare, det hade man inte kunnat göra på 60-talet.
Jag minns att långfredag när jag var liten var en trist dag och att det var väldigt tunga program på TV den kvällen, likaså musiken på radio. En fin gata från Stockholm, helt i din stil och lite ödesmättad i stämningen som passar på en långfredag.
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2017-04-14 10:13
Tack Lena, dagens väder passar Långfredagen och så sökte jag efter en tidstypisk tolkning av Långfredagen så som den en gång kunde vara.
Kommer ihåg barndomens långfredagar, de var verkligen långa.
Men kommer också ihåg 1969 när nöjesförbudet på långfredag släpptes och så klart var jag ut och dansade den kvällen. Kommer ihåg hur kul jag hade, kan bero på att alla var glada att slippa den trista stillheten.
Svar från Turbo56 2017-04-14 23:27
Tack Margareta, när förbudet togs bort, så levde vi nog i efterdyningarna en tid, mycket var fortfarande stängt och folk var inte vana med att gå ut de kvällarna.
De öppna krogarna lockade däremot folk och i biograferna var det fullt, efter några år hade vi hektiskt nöjesliv även på långfredagen.
Ha en fin påskhelg.
Fina gråtoner som vanligt i din bild.

Om man förr gillade eller ogillade långfredagens stillhet beror väl helt på vilken relation man själv hade till Jesu lidande och död.
Svar från Turbo56 2017-04-15 00:15
Tack Ragnar, kul att du gillar bilden.
Eftersom vi har haft präster i släkten så har jag även upplevt den relationen, mina föräldrar har dock aldrig varit troende, så hemma hos oss upplevde vi bara stillheten och inte lidandet.
Fint sug i denna, mycket bra, som vanligt har städpatrullen gått före dig o rensat undan allt onödigt, hehe
På mor var lite religiös trodde hon, åtminstone på Långfredagen, då skulle det vara lugnt o tyst, inga lekar, kommer ihåg att jag o min storebror fick smyga oss undan o spela kort under tystnad, jaja ett minne det också, må gott, LO
Svar från Turbo56 2017-04-14 23:43
Tack Lars Olov, tidigt på morgonen är även bilar och människor bortstädade, vilket nästan är en förutsättning för den här typen av bilder, där jag försöker lösgöra bilden ur tiden.
Så var långfredagen på min tid. En av de få dagar på året då det inte visades några filmer på biograferna, i princip fick man knappt leka, det skulle vara tyst. Och bara ett exempel av många hur livsfientlig jag upplever kristendomen vara. Synd, arvssynd, syndabekännelse och mkt annat hör dit. Jag fattig syndig människa......Vad skapar det för förutsättningar för ett positivt, glädjefyllt liv? Varför ska vi skämmas för att vi är vanliga människor? Jag önskar dig en fin fortsättning på påsken och tittar med glädje på din fina Stockholmsbild!/ Björn T
Svar från Turbo56 2017-04-15 01:07
Tack Björn, nu är långfredagen slut och vi kan se fram emot Påskafton.
Tro och religion har genom historien utnyttjats för att styra människor, ofta genom bannor och hot, fortfarande styrs vissa nationer, världshändelser och terror många gånger med hänvisning till religion.
Förra veckans fruktansvärda händelser i Stockholm, där människor visade styrka och sammanhållning, där ondskan inte får vinna, ger hopp för framtiden, vi upplevde precis samma styrka i Nice förra året då vi var där när terrordådet skedde.
Ha en fortsatt fin Påskhelg.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?