Påskafton
Påskafton var fastans sista dag och då firades Jesu uppståndelse. Enligt de kyrkliga högtiderna är det dock först på påskdagen, eller vid midnatt påskafton/påskdag som den "riktiga" påsken startar. På påskdagen började man ringa i kyrkklockorna igen och orgeln spelade på gudstjänsten.
Inlagt 2017-04-15 17:58 |
Läst 837 ggr. |
Permalink
enastående vacker bild.
🙂
Som du antagligen har märkt gillar jag perspektiv.
Perspektiv kommer av latinets perspectivus (genomseende), perspicio (se igenom, blicka in i), vår uppfattning av rumsliga förhållanden i synbilden. I vårt naturliga seende uppfattas avstånden i rummet på olika sätt genom synbilden, bl.a. så att ett föremål förefaller större när det är nära betraktaren och successivt allt mindre när det befinner sig längre in mot rummets eller landskapets djup.
Jag försöker använda både centralperspektivet eller enpunktsperspektiv eller två- och trepunktsperspektiv för att förstärka eller skapa illusioner.
Påskfirandet har sin bakgrund i den judiska historien om uttåget ur Egypten. Till minne av att israeliterna kunde lämna Egyptens slaveri (Exodus) firar judar sin påsk. Att den judiska påsken hamnat just på våren beror på dess ursprung i tidigare firande av vårens ankomst, den första skörden och att de första lammen föddes.
När de kristna skulle skapa en egen religion valde de istället att fira påsken till minne av Jesus död på korset.
Det kanske mest påtagliga judiska bidraget till vår påsk är just ordet påsk som kommer av hebreiskans "pesach" vilket betyder "gå förbi eller skona". Ordet syftar på ursprunget till det judiska påskfirandet.
det var ju för att fira den judiska påsken som Jesus anlände till Jerusalem, vilket utlöste den rad händelser som gav upphov till den kristna påsken.