Mariaberget

Namnet kommer från Maria Magdalena församling, höjden på norra delen av Södermalm har varit bebodd sedan 1300-talet, kanske redan när Stockholm grundlades på 1200-talet.

Fram till 1960-talet förföll området kraftigt och det fanns planer att riva stora delar av Mariabergets bebyggelse, folket ville dock annorlunda. Per Anders Fogelström arbetade aktivt för att bevara värdefulla äldre miljöer i staden. Utan Per Anders Fogelström hade Stockholms största samlade men rivningshotade 1700-talsbebyggelse, den på Östra Mariaberget, eller Fjällgatan förmodligen inte varit vad den är i dag.

Fogelströms Stockholmsserie handlar om en stad i ständig förändring. I den fem böcker långa serien beskriver han stadens utveckling under drygt hundra år, det var när han höll på med att skriva om fattigdomen och misären i de gamla träkåkarna på Södermalm som han blev kritiskt till resultatet av rivningarna.

Inlagt 2017-04-28 09:02 | Läst 1740 ggr. | Permalink
Vacker bild. Den första mina drömmars stad tycker jag nog var den bästa, i Fogelströms Stockholmsserie.
🙂
Svar från Turbo56 2017-04-29 06:40
Tack Hans-Åke, vi skall se en teateruppsättning i höst, det bli kul. Böckerna har jag läst några gånger och de ger även inspiration till att uppleva den gamla staden.
Roligt med lite info och jag gillar verkligen din söderbild! Trevlig helg!
Svar från Turbo56 2017-04-29 06:49
Tack Dan, jag passerar varje dag på väg till arbetet och kan inte låta bli att njuta av de gamla husen som klättrar uppför Mariaberget. Vyn i morgonljus är verkligen otroligt vackermen det är inte helt lätt att helt fånga känslan på bild.
Smukt - næsten som et postkort (positivt ment) med flot lys og farver.
Det er godt, at der er nogen ildsjæle, der kan råbe myndighederne op og forhindre alt for store fejltagelser.
Mvh. Erik.
Svar från Turbo56 2017-04-29 06:54
Tack Erik, det var verkligen tur att människorna engagerade sig mot rivningen av husen, det var tyvärr stora delar av staden som revs under den perioden.
Snyggt och intressant..
Svar från Turbo56 2017-04-29 06:57
Tack Ingela, det är många kulturpersoner som har engagerat sig för stadens bevarande, vilket vi tackar för idag. Frågan är om vi har lärt oss av historien.
Fina bilder på vackra hus, jag läste hela serien i ungdomen, var trollbunden av den, kanske dax att läsa om!
Hälsn, LO
Svar från Turbo56 2017-04-29 07:02
Tack Lars Olov, jag har läst serien några gånger och då och då tar jag fram någon av böckerna, de ger inspiration till mina fotopromenader.
Stämmer. Fogelström var en av dom alltför få som bromsade kulturmordet. Men även han kände av den överväldigande uppslutningen - närmast masspsykosen tyckte jag - bakom att allt måste bort och uttryckte sig ofta ganska försiktigt. Böckerna har noggrann bakgrundsforskning som han sen med viss framgång försökt göra mänsklig och levande.

Att områdena förföll berodde ofta på att stan lagt byggnads- och ombyggnadsförbud på dom. Det gällde till dess att stan och arkitekterna hunnit rita nya stadsplaner och nya hus och finansiering ordnats med statliga lån. Fastighetsägarna slutade underhålla (vilket var meningen) och hyrde ut på rivningskontrakt.

Den bakomliggande grundidén från statens sida var att genom rivningssanering och nybyggnad få fart på den depression som man trodde skulle inträffa efter andra världskriget. Det blev ingen depression. Pengarna räckte inte till hela "saneringen" så en del blev trots allt stående fast alltför mycket revs.
Svar från Turbo56 2017-04-29 07:12
Tack Måns, frågan är om vi har lärt oss av historien, eller om misstagen upprepas?
Jag hoppas verkligen att den nya Slussen blir lyckad, det är ett stort och viktigt projekt, framför allt är det inte bara ett trafikprojekt.
Måns H 2017-04-29 10:17
Av historien lär vi oss att vi ingenting lär av historien.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?