Förr och nu

Skolan i Niemisel har omfattats av 3 skolenheter: Byns, Kvarnåns och Stationsskolan. Byaskolan, som är den äldsta, uppfördes 1883 av byamännen, som då var skyldiga att bygga skola, var och en i sin by. Det var rätt betydande insatser som gjordes från böndernas sida för detta åliggande.
Skolan innehöll en lärosal, lärarbostad och 1 rum och kök, samt nödiga uthus. Efter 1910 började skolan bli för trång, och man måste hyra en lokal i "Gunnarsbagarstugan", som innehö...ll ett rum på ca 5x6 m. Undervisningen började där 1915 i klasserna 1-2, med Elvira Berg som en snäll och duktig lärare.

Sftationsskolan, den andra i ordningen, byggdes åren 1905-1906. Upptagningsområdet var stationsområdet Forsträskhed, Gunnarsdjupträsk, Fredrikafors och enstaka gårdar i omgivningen. Den hade klasserna 1-6- hur nu det kunde gå med en lärosal med kapprum. Anna Engström var lärare där till 1950-talet, då skolan lades ned. Övriga lärare var Agda Smedberg och Amanda Zackari.

Den första Kvarnåskolan byggdes 1925 av byggmästare Elfrid Tyrbo Niemisel. Den uppfördes i två våningar av timmer med fyra lärosalar för klasserna 3-6 med Carl Nordmark som klassföreståndare och några andra lärare. Denna skolbyggnad revs 1969 och ersattes av en gymnastiklokal på samma plats, som saknats från skoltidens början.
I början av 1950-talet påbörjades diskussionen om en nioårig skolreform. Sedan beslutades om försöksverksamhet i en del kommuner, däribland Råneå kommun, som fick förmånen att pröva den nioåriga enhetsskolereformen. Det betydde för Niemisel en ny skolbyggnad med 6 lärosalar, bibliotek, slöjd samt övriga specialutrymmen för undervisning. En bespisningsbyggnad innehållande matsal, kök och kapprum i bottenvåningen samt i övre planet skolkök med behandlingsrum. Dessa byggnader uppfördes åren 1954-1955. Ca 350 elever fanns en tid i Niemisel, och omkring 35-40 lärare i skolan.

I dag är skolan stängd.

Inlagt 2017-06-04 07:40 | Läst 1356 ggr. | Permalink
Det var andra tider med de små byskolorna. Idag ska det vara stort och barnen ska åka buss långa sträckor. Skönt motljus i bilden!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Turbo56 2017-06-04 10:23
Tack Bjarne, ekonomiskt skall det vara, vi måste hålla i de gemensamma medlen så att de räcker till allt.
Man kan dock fundera över vad som egentligen är ekonomiskt och vad som är bäst i längden, levande landsbygd kanske inte var så dumt.
Det kan finnas andra sätt att låta landsbygden leva, den lokala butiken kan vara närbutik, systembolag, post, apotek och alla världens varuhus, allt för att människor skall kunna uträtta i princip alla sina ärenden utan att behöva resa. På så sätt skulle vi antagligen även spara miljö.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?