Finlir och gråskalor på K. A. Almgrens sidenväveri

I eftermiddag gjorde jag ett besök på K. A. Almgrens sidenväveri som har funnits sedan 1833. Almgrens är den sidenfabrik i Sverige som har harit verksam längst tid i landet, fabriken har har vävt till både kungligheter och allmoge. Vävsalen som jag har tagit bilderna i har kvar vävstolar och redskap sedan den togs i drift 1862.

Förrummet med trådrullar och annat material

Och så går vi in i vävsalen med alla mekaniska under, det är i sådana här miljöer man inser varför man studerade till civilingenjör.

Inlagt 2012-06-14 18:08 | Läst 1617 ggr. | Permalink
Helt otroligt att all mekanik fungerade! Kul att få se sådana här miljöer.
Svar från Turbo56 2012-06-15 00:18
Verkligen kul, men samtidigt tråkigt att hantverkskunnandet snart är borta.
Fin miljö återgett i fina gråskalor. Vacker gammal industri och kul att den är bevarad.
/Janne
Svar från Turbo56 2012-06-15 00:28
Verkligen kul, tack för att det finns entusiaster som har möjlighet att bevara en gammal industrimiljö.
Som sagt, fina gråskalor. Men jag saknar både väverskan och intendenten på bilderna. I synnerhet intendent Kerstin Wölling eftersom det är än av mina närmaste vänner.
Svar från Turbo56 2012-06-16 08:18
Tack Per, kul att du är vän med Kerstin, hon var inte på plats när jag tog bilderna och vävstolarna var tyvärr tysta just den här dagen.

Miljön är fantastisk och om man gillar gammalt mekaniskt finlir måste man besöka väveriet, jag hoppas att det får vara kvar i många år.

Fortfarande händer det att vävstolarna dunkar och slår.
Som kuriosa kan nämnas att Camilla Thulin valde Almgrens som väveri för tyget till Victorias brudklänning. Inför brälloppet fick Almgrens en beställning på 30 meter sidenduchesse, den finaste kvaliten av siden med glänsande framsida och matt baksida.
Det var även här man vävde flaggsidenet till kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop.

Mönstret som används till flaggsidenet heter ”Lilla Riksvapnet” och skapades 1897 av Maria Widebeck och Karin Wästberg, båda verksamma vid Handarbetets vänner. Mönstret vävdes upp första gången år 1900 och tyget har använts till fanor och banér inom det militära.

Lite skvaller dagen till ära.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?