Stad i förvandling

Stockholm är en stad i förvandling, det byggs som på det glada 60-talet men i dag bygger vi inga miljonprogramsområden, vi bygger ut infrastrukturen och nya moderna stadsdelar som planeras med människan i fokus. Norra stationsområdet och området runt Karolinska sjukhuset i Solna är ett område där en ny stadsdel är under uppförande, här har arkitekturen fått lite större spelrum än normalt, Gert Vingårds nya aula med sin spektakulära form och grafiska fasader är ett spännande exempel. Naturligtvis ställer sig många frågan om detta verkligen byggs för människorna eller om den gamla staden med sin charm passar oss bättre.

Lördag morgon och arbetet är i full gång

Även runt den kulturella staden byggs det för fullt, arbetet med Citybanan är påtaglig

Den är en gråmulen dag med lätt regn och Gamla stan vilar fortfarande, här känner man fortfarande historien

Jag stannar till och köper en frukostsmörgås inför några timmar på jobbet

Inlagt 2012-11-17 10:04 | Läst 1198 ggr. | Permalink
Det ska bli skönt när kranarna försvinner ur vattnet utanför Riddarholmen!
Jag kan tycka att den nya arkitekturen är spännande och mycket roligare än lådorna som uppfördes på 60-70 talet. Man kanske inte kan kräva att alla nya byggnader i stan ska ha 1800-talets charm.
Fast som motiv söker jag ju hellre upp dem....
Snygga bilder, och lockande frukostställe du hittat!
Svar från Turbo56 2012-11-17 11:28
Tack
Ja det byggs en del spännande byggnader idag, frågan är om vi bygger för dagen eller framtiden, jag försöker själv i mitt yrkesutövande att bygga för framtiden, man styrs oftast av pengar så det är inte helt lätt.
Visst är det någonting speciellt med den gamla staden och gamla caféer.
Modern arkitektur är påfallande ofta dussinarkitektur. Turisterna lär inte komma hit för att titta på en likadan stad som dom har hemma.
Svar från Turbo56 2012-11-17 13:42
Tack för din kommentar
Det ligger något i det som du skriver, vi får hoppas att den nya staden som växer fram blir mer spännande.
Jag har varit med i ett antal arkitekttävlingar där jag har blivit besviken när utvärderingen har kommit, kreativa och innovativa lösningar belönas mer sällan än billiga standardlösningar.
Gert Vingård är i alla fall en arkitekt som vågar sticka ut vilket jag uppskattar.
Fina bilder och häftig arkitektur på Karolinska!!
Att Stockholm växer och utvecklas är ju kul. Mycket pga att man inte kör med just "miljonprogram". För något fulare får man väl leta efter. Hur, tänkte arkitekterna då? Vad va "kreativt", "modernt"?? //Peter-L
Svar från Turbo56 2012-11-17 16:51
Tack
Det kreativa var att bygga praktiskt och billigt vilket naturligtvis var en utmaning.
Nu är det dags att rusta upp miljonprogrammen, tyvärr blir de inte roligare för det.
Stora kontraster i det du visar och jag känner mej kluven inför de stora nya byggena vid KI. Vi bygger nytt även på det campus där jag jobbar (SLU, Uppsala). En sak är att det påverkar de gamla anrika miljöer som redan finns, en annan är de ekonomiska konsekvenser det för för den verksamhet som pågår i denna miljö i förändring. Just nu är det tungt att företräda verksamheten...
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2012-11-17 18:30
Tack Lena
Det är just kontrasterna som jag vill framhålla, framför allt när man jämför den arkitektur som får mest uppmärksamhet med den gamla staden.
Jag var själv med i ett av teamen som anmälde intresse för projekttävling gällande utveckling av och nybyggnader kring Universitetets tidigare gymnastikhus "Svettis" med tennishallar och den anrika restaurangen Flustret samt dess närmaste omgivning, vår grupp kom inte med. Det är otroligt viktigt hur man hanterar kulturmiljöer eftersom det som vi gör kommer att påverka så många människor.
Du belyser en annan viktig sak, hur valen påverkar andra verksamheter, även det måste tas i beaktande.
Möjligen har man människan mer i fokus och visst är det trevligt med spännande arkitektur. Men jag undrar om det spelar någon roll om man har människan i fokus om det man bygger ligger långt utanför den ordinarie människans ekonomiska räckvidd. Det som verkligen skulle behövas vore en massa billiga och funktionella bostäder i bra kvalitet och med centralt läge. Jag tycker att segregationen av innerstaden och närmiljön för länge sedan gått för långt. Människor behöver träffa andra människor som inte är precis lika som dem själva om ett samhälle skall hålla ihop på sikt, det är min övertygelse. Men då måste man nog låta andra kriterier styra än att få ut maximal avkastning per kvadratmeter mark och fastighetsyta.
-affe
Svar från Turbo56 2012-11-17 18:51
Tack Alf
Du visar på ett av de problem som man brottas med i planeringen, hur klarar vi av att behålla mångfalden och integrationen? Jag har under 2000-talet framför allt arbetat med stadsutveckling och nya stadsdelar. Staden försöker med alla medel styra mot ökad mångfald, men när väl byggrätter är tilldelade så är det svårt att detaljstyra. Stefan Atterfall berättade vid årets betongbyggnadsdag om regeringens arbete för att förenkla framför allt för bostadsbyggande och hur man arbetar mot ökad integration och minskade byggkostnader. Integrationen är svår, det går inte att styra politiskt utan det styrs av de mäniskor som bor i områdena.
Naturliga mötesplatser är viktiga när man panerar ett nytt område, det man ofta glömmer är hur det kommer att fungera i tiden när barnfamiljerna åldras, barnen flyttar och medelåldern ökar, precis det som har hänt i våra förorter, centrum avfolkas och butikerna läggs ner. Det bästa är när man kan bygga riktiga stadsmiljöer i stället för förorter, förtätningar i innerstadsmiljöer ger bästa resultatet.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?